Top 4 informații utile privind cheltuielile cu mașina

Autoturismele, în zilele noastre, sunt cele mai utilizate proprietăți, prețurile putând varia extrem de mult, fiind astfel accesibile aproape oricărei persoane. Odată cu achiziția unui autoturism, șoferii trebui să știe că vor exista cheltuieli pe lângă cele de cumpărare. În cele ce urmează, vor fi detaliate cele mai importante 4 informații privind cheltuilelile cu mașinile.

Schimb de cauciucuri în funcție de sezon

Dacă este zăpadă pe carosabil, este obligatoriu ca autoturismul să aibă cauciucuri de iarnă, în restul anului fiind recomandate cauciucurile de vară.

Mentenanță

Anual trebuie făcută o întreținere a mașinii, în care să se schimbe filtrele de aer, ulei și carburant, costurile ridicându-se la aproximativ 200 lei, fără manoperă. Nu este obligatoriu ca acestea să fie schimbate, fiind doar recomandat, pentru a prelungi durata de viață a mașinii. Toate aceste amănunte trebuie verificate de către un mecanic auto. În funcție de vechimea autoturismului, trebuie făcută o Inspecție Tehnică Periodică (ITP). Pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, ITP-ul se face anual, iar pentru autoturismele mai noi de 12 ani, ITP-ul se face odată la 2 ani. Costul ITP-ului se ridică la aproximativ 150-200 lei.

Cheltuieli fixe anuale

Pentru toți proprietarii de autoturisme, este obligatoriu să se plătească impozitul auto către stat, o taxă ce se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii. Această taxă poate începe de la 50 lei, pentru mașinile cu cele mai mici motoare și poate ajunge la mii de lei, pentru mașinile cu motoare foarte mari. În afară de impozit, trebuie achiziționat și asigurarea de tip RCA. Asigurarea se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii, a vârstei șoferului și a numărului de accidente avute. Prețul poate varia, în funcție de durată, de la câteva sute de lei până la câteva mii de lei. Există și cheltuieli opționale, cum ar fi CASCO. Rovinieta trebuie achiziționată în mod obligatoriu când se iese din localitatea unde este înscrisă mașina. În localitate nu este nevoie de rovinietă.

Piese stricate

Dacă autoturismul nu este îngrijit cum trebuie, șansele ca piesele să se strice cresc semnificativ. Din acest motiv, este recomandat șoferilor să schimbe piesele exact cum este prevăzut în cartea mașinii, în caz contrar, cheltuielile vor fi mult mai mari. De asemenea, șoferii trebui să înțeleagă faptul că la mașină se poate strica aproape orice piesă, costurile putând varia de la câteva sute de lei, la câteva mii de lei.

Astfel, autoturismele sunt confortabile și utile, însă necesită cheltuieli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *