Câinele este un animal iubitor și care și-ar sacrifica propria viață pentru stăpân, fiind unul dintre animalele preferate de oameni. Totuși, câinele necesită multă îngrijire, atenție și responsabilitate, astfel încât să aibă o viață frumoasă și sănătoasă. În cele ce urmează, vor fi prezentate cele mai importante 4 sfaturi pentru stăpânii patrupezilor.
Este necesar dresajul
Câinii sunt neastâmpărați și nu sunt foarte ascultători, aceste lucruri fiind diferite de la o rasă la alta, de la un caracter la altul. În general, aceștia trebuie dresați, pentru a putea fi ascultători și a avea o relație bună cu stăpânul. Specialiștii recomandă ca dresajul să fie făcut încă de la cele mai fragede vârste, pentru că, în mod asemănător cu bebelușii, când sunt mici, cățeii înțeleg mult mai repede, decât odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, trebuie impuse anumite reguli câinelui, pentru a exista și o relație de respect între stăpân și patruped ( spre exemplu, să nu aibă voie în bucătărie sau să nu se urce pe masa din bucătărie).
Trebuie îngrijiți și iubiți
Câinii trebuie duși în mod regulat la veterinar, pentru verificări, analize și tuns. Vaccinurile trebuie făcute când sunt pui, iar specialiștii recomandă ca doar după ce au fost făcute vaccinurile, cățelul să fie scos la afară. Blana trebuie la rândul ei îngrijită, fiind esențială pentru un câine. Prin toaletarea periodică, se pot descoperi din faze incipiente anumite probleme de sănătate (la nivelul pielii). Dantura trebuie și ea îngrijită, prin achiziționarea de batoane speciale, care întăresc dinții și păstrează o respirație plăcut mirositoare.
Trebuie hrăniți corespunzător
Hrana este extrem de importantă pentru un câine, corpul având nevoie de anumite vitamine și nutrienți. În funcție de vârstă, hrana poate să difere, din acest motiv, este recomandată o discuție cu un medic veterinar.
Trebuie scoși des la plimbare
Este recomandat ca patrupezii să fie scoși la plimbare după ce le sunt făcute vaccinurile. În funcție de talie și vârstă, aceștia trebuie scoși o singură dată pe zi (când sunt pui), iar când devin adulți, de 2-3 ori pe zi. Durata trebuie să fie una scurtă, iar frecvența trebuie să fie ridicată, pentru că astfel, sistemul osos se va dezvolta corect. Plimbările lungi pot începe odată cu ajungerea la maturitate a cățelului. Totodată, relația poate fi consolidată prin joacă, păstrând astfel și sănătatea și greutatea animalului sub control.
Astfel, cățeii sunt animalele potrivite oamenilor, putând exista o relație extrem de legată între ei, dar este necesară o îngrijire adecvată a patrupedului.